Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Σάββατο, 13 Απρίλιος 2013 13:38

Prolight+sound 2013: Σταθερή αξία αλλά και μηνύματα

Το aLive βρέθηκε και φέτος στη Φρανκφούρτη για τις εκθέσεις prolight+sound και Musikmesse και μετά από πολύ περπάτημα στα booth, εκατοντάδες φωτογραφίες και αρκετές επαφές με ξένους (κυρίως) και όσους Ελληνες συνάντησε, προσεγγίζει με κοινή λογική τα νέα δεδομένα και προχωρά σε μια πρώτη ανάλυση και αποκωδικοποίηση των όσων είδε και άκουσε εδώ στη Φρανκφούρτη (φυσικά κάθε αντίθετη άποψη και οπτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη). Αυτά που μπορούσε να παρατηρήσει λοιπόν κανείς στη διάρκεια των φετινών εκθέσεων ήταν τα εξής:

1. Η prolight+sound 2013 ήταν ακόμα πιο μαζεμένη με λιγότερες συμμετοχές ειδικά στον τομέα του audio. Το Hall 8.0 με το βαρύ PA που τα τελευταία 3 – 4 χρόνια είχε αποτελέσει σημείο αναφοράς με τη σημαντική ανάπτυξη και την συσπείρωση της pro audio κοινότητας, φέτος είχε αποδυναμωθεί, καθώς ο εκθεσιακός χώρος ήταν μικρότερος με μεγαλύτερους διαδρόμους, ‘πλατείες’ και χώρους μεταξύ των booth. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι φέτος αρκετές εταιρίες που έως πέρυσι βρίσκονταν σε άλλα Hall φέτος παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο Hall 8.0.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Sennheiser, η K-Array αλλά και η RME (είχε main booth σε άλλο Hall) που έκριναν ότι θα έπρεπε να βρίσκονται πιο κοντά στο βαρύ PA και το επαγγελματικό Live και μετακόμισαν τα περίπτερά τους εκεί….

2. Τα εταιρικά 'γκρούπ' μαζεύτηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αυτό ήταν ένα ακόμα εμφανές στοιχείο στη φετινή έκθεση. Σχεδόν όλα τα μεγάλα γκρούπ αντέγραψαν το παραδοσιακό μοντέλο του γκρουπ Harman και ασπάστηκαν τη λογική «ισχύς εν τη ενώσει». Ετσι λοιπόν για πρώτη φορά είδαμε το γκρουπ TC με όλα τα μέλη του στον ίδιο χώρο (παρεμπιπτόντως ήταν στο lobby του Hall 4 μακριά από κάθε ανταγωνισμό), το Music group ήταν επίσης μαζί, αλλά προς έκπληξή μας απουσίαζε πλήρως η Turbosound τουλάχιστον προϊόντικά, ενώ στον τομέα του φωτισμού το B&K γκρουπ είχε το μεγαλύτερο περίπτερο της έκθεσης στο Hall 9.0. Ολο αυτό περνάει τα εξής μηνύματα: κοινή πολιτική, κοινό μάρκετινγκ, αλλά και μεγαλύτερη πίεση σε αντιπροσώπους και πελάτες, καθώς είναι προφανές ότι το εμπορικό παιχνίδι πλέον σε υψηλό παιχνίδι απευθύνεται πλέον σε παίκτες με μεγάλο πορτοφόλι και αντίστοιχη οργάνωση. Επίσης οι εταιρίες υπολογίζουν έως και το τελευταίο ευρώ (ή δολλάριο ή γιέν ή οτιδήποτε άλλο θέλετε) του budget τους και οι οικονομίες κλίμακος που εφαρμόζουν πολλές από αυτές σε επίπεδο οργάνωσης, μεταφοράς, logistics και διαχείρισης των προιόντων τους γενικώς έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν πολλούς ευρωπαίους αντιπροσώπους. Σα να μη φτάνει το ότι ζορίζει η αγορά λόγω κρίσης και έλλειψης ρευστότητας, ζορίζει και η γενικότερη διακίνηση από αρκετούς (μεγαλο) κατασκευαστές...

3. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τις επετείους, τα γενέθλια και την ιστορία των εταιριών που φέτος όσες ‘γιόρταζαν’ φρόντισαν να το επικοινωνήσουν επαρκώς και με πηχηαίους τίτλους στα λογότυπά τους: Θέλετε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα; Η Yamaha γιορτάζει τα 125 χρόνια της, η Coemar τα 80 από την ίδρυσή της, η FBT τα 50, η Outline τα 40, η Optocore τα 20, η Media Matrix (της Peavey) επίσης τα 20, AuviTran τα 10, το ίδιο και η DiGiCo, η Sennheiser επικοινώνησε δυναμικά τα 15 χρόνια από το πρώτο της evolution και πάει λέγοντας…

4. Ελάχιστες εταιρίες απ’ όσες πρόλαβα να δω και να επισκεφθώ, παρουσίασαν προϊόν – ναυαρχίδα και μεγάλο φορμά. Τι εννοώ; Αν εξαιρέσουμε ίσως την Adamson και το project Energia (που βεβαίως δεν είναι φετινό, αλλά τρέχει από πέρυσι αν όχι πρόπερσι), δεν παρουσιάστηκε νέο μεγάλο ηχείο στη φετινή Φρανκφούρτη. Ολοι οι κατασκευαστές παρουσίασαν ηχεία για μικρές ή μεσαίου βεληνεκούς εφαρμογές. Αντίστοιχα δεν παρουσιάστηκε και καμία μεγάλη ψηφιακή κονσόλα. Φωτεινή εξαίρεση εδώ η θρυλική SSL που έβγαλε την πρώτη της κονσόλας αποκλειστικά για Live εφαρμογές (έως και πέρυσι που τους έλεγα κάτι σε prive συζητήσεις, αρνούνταν κατηγορηματικά ότι θα ‘μπλέξουν’ ποτέ με το Live, βεβαίως όπως φαίνεται ήδη ετοίμαζαν το Live ψηφιακό ντεμπούτο τους εδώ και χρόνια). Επίσης και η PreSonus παρουσίασε μεγάλο φορμά για τα δικά της πάντα δεδομένα, παρουσιάζοντας τη νέα της 32άρα ψηφιακή (όλα αυτά τα προιόντα που αναφέρονται εδώ εν τάχει και δεκάδες άλλα ακόμα, μπορείτε να τα δείτε σε μεμονωμένες αναλυτικές παρουσιάσεις μέσω του aLive). Η ουσία είναι ότι κανένας άλλος κατασκευαστής δεν παρουσίασε μεγάλη κονσόλα. Για να ακριβολογώ, ελάχιστοι ήταν οι κατασκευαστές που έδειξαν νέα ψηφιακή κονσόλα, ανεξαρτήτου φορμά, αφού θα μπορούσαμε να πούμε ότι πέρυσι ήταν η χρονιά των μεγάλων μίξερ. Το συμπέρασμα λοιπόν όσον αφορά τα μίξερ είναι ότι φέτος είδαμε ελάχιστες νέες κονσόλες κι αυτές ήταν ‘μικρές’.
Συγκεκριμένα, η Soundcraft παρουσίασε την Si Expression (σε 3 εκδόσεις), η Allen & Heath παρουσίασε τη νέα της ψηφιακή Qu-16, η Behringer έδειξε την X32 στις μικρότερες εκδόσεις Producer και Compact. Η κορυφαία ψηφιακή που παρουσιάστηκε φέτος ήταν κατά την εκτίμησή μου η νέα ‘μικρή’ Studer Vista.

5. Η κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη έχει χτυπήσει πολλές χώρες και πολλούς κατασκευαστές (ειδικά από το νότο) και αυτό αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια στη φετινή έκθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της έκθεσης στην τελετή απονομής των MIPA ήταν σχεδόν απολογητική απευθυνόμενη προς τους κατασκευαστές και τους δημοσιογράφους παραδεχόμενη την μικρότερη συμμετοχή εκθετών. Υπολογίζεται ότι φέτος και οι δυο εκθέσεις (Musikmesse και prolight+sound) είχαν 100 λιγότερους εκθέτες σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι φίλοι Ισπανοί από την DAS μου είπαν ότι πρόπερσι ήταν 22 Ισπανικές εταιρίες στην Prolight+sound, πέρυσι 16 και φέτος ο αριθμός ήταν μονοψήφιος, καθώς μόλις 9 Ισπανικές εταιρίες ήταν παρών ως εκθέτες. Με απλά λόγια οι μικρές εταιρίες που δεν έχουν μεγάλη εξαγωγική δύναμη και απορρόφηση των προϊόντων τους έκατσαν σπίτι τους, ζυγίζοντας έξοδα και προοπτικές. Το ουσιαστικό όμως συμπέρασμα είναι ότι η κρίση που έχει εξουθενώσεις τις οικονομίες του Νότου, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και στη Γερμανία, μέσω αυτού του έμμεσου τρόπου (μέσω της ‘εισαγωγής εκθετών’ εν προκειμένω). Από την άλλη, ήταν προφανές τουλάχιστον στα μάτια μου, το που πηγαίνουν τα λεφτά των (νοτιο) ευρωπαίων υπηκόων της Γερμανίας (είτε τα κρατικά των τοκοχρεωλυσίων, είτε τα ιδιωτικά που έχουν ταξιδέψει εθελοντικώς προς τις Γερμανικές τράπεζες). Η Φρανκφούρτη έχει γεμίσει γερανούς ανοικοδόμησης, νέα κτίρια και αρκετές Maserati και Porsche.

6. Οσον αφορά τους επισκέπτες, οι διοργανωτές μετά το πέρας των εκθέσεων, ανακοίνωσαν το αριθμό ρεκόρ των 113.000 επισκεπτών και για τις δυο εκθέσεις (Prolight+Sound και Musikmesse) από 142 συνολικά χώρες. Ο φετινός αριθμός των επισκεπτών καταρρίπτει το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ (όλων των εποχών) που το κατείχαν οι εκθέσεις του 2009. Σημειωτέον, ότι πέρυσι οι Prolight+Sound και Musikmesse συγκέντρωσαν 109.481επισκέπτες από 120 χώρες. Οι επισκέπτες από τη Γερμανία ανήλθαν φέτος στους 71.000, ενώ τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν περισσότερα από 30.000.

Οπως και νά' χει πάντως, είναι γεγονός ότι οι εκθέσεις Prolight+Sound και Musikmesse ήταν και πάλι άψογες σε επίπεδο οργάνωσης και δομών και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν θεσμό για τα δεδομένα του χώρου σε παγκόσιο επίπεδο...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Rate this item
(6 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση